27 Mayıs 2024 Cumartesi - Dış görünüşünden kurbanlık hayvanın hasta olduğu anlaşılabilir mi? Dış görünüşünden kurbanlık hayvanın hasta olduğu anlaşılabilir mi?
HaberTL.com

Dış görünüşünden kurbanlık hayvanın hasta olduğu anlaşılabilir mi?

06 Ağustos 2018 1031 Yorum Yap

Dış görünüşünden kurbanlık hayvanın hasta olduğu anlaşılabilir mi?

Dış görünüşünden kurbanlık hayvanın hasta olduğu anlaşılabilir mi? işte kurban bayramıyla ilgili merak ettiklerimiz

Dış görünüşünden kurbanlık hayvanın hasta olduğu anlaşılabilir mi? işte kurban bayramıyla ilgili merak ettiklerimiz

Hiç şüphesiz Kurban bayramı ile ilgili, kurban hazırlığıyla veya kurban sonrasıyla ilgili aklımıza takılan bir çok soru var. Bu bölümde aklınıza takılan tüm sorulara cevap vermeye çalışacağız.

"Dış görünüşünden kurbanlık hayvanın hasta olduğu anlaşılabilir mi?"

Prof. Dr. Mustafa Tayar, “Bir veya iki gozu kor, kulaklari kopuk, kuyruksuz, disleri dokuk, gebe, durgun, halsiz, asiri oksuren ve akintisi olan kurbanlik hayvanlarin satin alinmamasi gerekir” dedi KONYA- Uludag Universitesi (UU) Veteriner Fakultesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Mustafa Tayar, vatandaslari, bir veya iki gozu kor, kulaklari kopuk, kuyruksuz, disleri dokuk, gebe, durgun, halsiz, asiri oksuren ve akintisi olan kurbanlik hayvanlari satin almamalari konusunda uyardi. Prof. Dr. Tayar, Kurban Bayrami oncesinde Anadolu'da bircok yerde kurbanlik hayvan pazarlari kuruldugunu ve satislarin basladigini belirterek, satin alinacak hayvanin genel durumu ve gorunumune dikkat edilmesi gerektigini bildirdi. Bazi hastaliklarin tanimlanabilmesinin ancak hayvan canliyken mumkun olacagini kaydeden Prof. Dr. Tayar, “Hayvanlarin canliyken gosterdikleri topallik, felc, belirli vucut hareketleri ve durumlari veya genel durumlarinda gorulen degisiklikler hastalik belirtisi olabilir. Çunku cesitli hayvan hastaliklari ette fazla degisiklik yapmadiklari halde, canli hayvanda klinik belirtilerle daha kolay teshis edilebilmektedir” diye konustu. Prof. Dr. Tayar, muayenenin hayvan ayakta dururken, hareket halindeyken ve sakinken yapilmasi gerektigini ifade ederek, sunlari soyledi. “Hayvanlarin kesilmeden once muayenesi, etin insan gidasi olarak degerlendirilip degerlendirilmeyecegini saptamak amaciyla yapilir. Ayakta yapilan muayene ve kontrollerde, kurbanlik hayvanlarda, sigir tuberkulozu, vebasi, sarbon, yanikara, sap, kuduz, atesli hastaliklar aranir. Eger hayvanda yuksek ates, istahsizlik, oksuruk, nefes guclugu, yutmada zorluk, kismi veya genel felc ve vucutta sislikler varsa hastaliktan suphe edilmelidir. Bu ve benzeri durumlarda kesin karar veteriner hekim kontrolunden sonra verilmelidir.” Kupesi olmayan, veteriner saglik raporu, mensei sehadetnamesi ve buyukbas hayvan kimlik karti bulunmayan kurbanlik hayvanlarin da alinmamasi gerektigi belirten Prof. Dr. Tayar, soyle konustu. “Bir veya iki gozu kor, kulaklari kopuk, bir veya iki boynuzu kokunden kirik, kuyrugunun yarisi kopmus veya dogustan kuyruksuz, dislerinin cogu dokuk, meme baslari kopuk, yuruyemeyecek kadar topal, durgun ve halsiz, gozleri, derisi ile killari parlak ve canli olmayan, goz, agiz ve burnunda akintisi olan, gebe ve yeni dogum yapmis, yuksek atesli, asiri oksuren, cok genc ve etleri olgunlasmamis, pis kokulu ishali ve burun akintisi olan, cevreye karsi asiri tepkili veya cok duyarsiz olan kurbanlik hayvanlar satin alinmamalidir.”

Bu gönderiye ifade bırak  
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar
Avatar Seç
Avatar Seçimi Yapın
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan habertl.com sorumlu tutulamaz.
Bu gönderi için henüz yorum yapılmamıştır.
İlk yorum yapan siz olun!..
Son Haberler
En Çok Okunan Haberler
Gönderiler Aşk Bir Rüya Haber TL Çiçekdağı Aşk Bir Rüya Dizisi