29 Mart 2024 Cuma - Kurban yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu? Kurban yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?
HaberTL.com

Kurban yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?

06 Ağustos 2018 862 Yorum Yap

Kurban yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?

Kurban yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu? işte kurban bayramıyla ilgili merak ettiklerimiz Hiç ş..

Kurban yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu? işte kurban bayramıyla ilgili merak ettiklerimiz

Hiç şüphesiz Kurban bayramı ile ilgili, kurban hazırlığıyla veya kurban sonrasıyla ilgili aklımıza takılan bir çok soru var. Bu bölümde aklınıza takılan tüm sorulara cevap vermeye çalışacağız.

"Kurban yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?"

İbadetlerin; sekil, sart ve rukunleri oldugu gibi hikmetleri, amaclari ve tesri gerekceleri de vardir. İbadetlerdeki bu ozelliklerin birbirinden ayri dusunulmesi mumkun degildir. Hayvanin kesilmesi kurbanin ruknudur (Kâsânî, Bedâiu's-sanâî, V, 66). Her ibadetin bir yapilis sekli vardir. Kurban ibadeti de ancak kurban olacak hayvanin usulune uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilebilir (Fetâvây-i Hindiyye, V, 291). Bedelini infak etmek suretiyle, kurban ibadeti yerine getirilmis olmaz. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) d, kurban mesru kilindiktan sonra her yil bizzat kurban kesmek sureti ile bu ibadeti yerine getirmistir (Buhârî, Hac, 117, 119; Muslim, Edâhî, 17). Hz. Peygamber (s.a.s.); kurban bayraminda, Allah katinda en sevimli ibadetin kurban kesmek oldugunu, kurbanin kesilir kesilmez Allah katinda makbul olacagini ve kurban edilen hayvanin her bir parcasinin kisinin hayir hanesine kaydedilecegini ifade etmistir (Tirmizî, Edâhî, 1; İbnMâce, Edâhî, 3). Allah Teâlâ'nin rizasini kazanmak niyetiyle, karsiliksiz olarak fakir ve muhtaclara yardim etmek, iyilik ve ihsanda bulunmak da Musluman'in onemli vazifelerinden biridir. Zaruret derecesinde ihtiyac icerisinde bulunan kimseye yardim etmek dinimizde farz kabul edilmistir. Fakat bu iki ibadetin birbirinin alternatifi olarak sunulmasi dogru degildir. Bu sebeple kesme olmadan hayvani, sadaka olarak bir kisiye vermek kurban yerine gecmez (İbn Âbidin, Reddu'l-Muhtâr, VI, 313). Ayni sekilde kurban bedelini de yoksullara ya da yardim kuruluslarina vermek suretiyle, kurban ibadeti ifa edilmis olmaz (Serahsî, Mebsûd, Beyrut, 2000, XII, 23).

Bu gönderiye ifade bırak  
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar
Avatar Seç
Avatar Seçimi Yapın
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan habertl.com sorumlu tutulamaz.
Bu gönderi için henüz yorum yapılmamıştır.
İlk yorum yapan siz olun!..
Son Haberler
En Çok Okunan Haberler
Gönderiler Aşk Bir Rüya Haber TL Çiçekdağı Aşk Bir Rüya Dizisi